Készíts otthon joghurtot, sokkal finomabb mint amit megveszel!


A házi joghurtkészítés igencsak egyszerű, és nem mellékesen a bolti ár töredékéért juthatunk egy szép nagy csupornyi joghurthoz.

Két alapvetően fontos dolgot kell betartanunk. Teljes tejből – sok piacon kapható –, házi tejből, vagy a lehető legmagasabb zsírtartalmú, de minimum 3,5 százalékos, és ne magasan hőkezelt tejből készítsük. Ha nem tudunk teljes, házi tejhez jutni, akkor a boltban vásároltak közül a legegyszerűbb, pár napig eltartható, zacskós tejek a legalkalmasabbak erre. Továbbá a natúr joghurtok közül oltóanyagnak olyat válasszunk, amely élőflórás, élő joghurtkultúrát tartalmazó felirattal van ellátva, és eltarthatósága rövid idejű.

1 liter tejhez oltóanyagként 2-3 evőkanál joghurtra lesz szükségünk. A tejet lassú, 20-25 perces főzés után forraljuk fel. Ha felforrt, azonnal vegyük le a tűzről és hűtsük vissza 40-50 fokra. Nem árt, ha van hőmérőnk, de ha nincs, akkor ez gyakorlatilag a már nem forró, hanem kézmeleg tejet jelenti. Ezután a tejet töltsük egy üveg vagy nem mázas kerámia edénybe, és adjunk hozzá 2-3 evőkanál joghurtot ,jól keverjük el. A joghurtbaktériumok 30-40 fok között szaporodnak a legjobban, így ezt a hőmérsékletet próbáljuk meg hosszabb ideig megtartani. Ezt többféle módon is elérhetjük, joghurtkészítő gép – ilyen is van – megvásárlása nélkül is.

Állítsuk az edényt pár órán át egy pereméig forró vízzel töltött tálba. A másik módszer, hogy  5-6 órára, 35-40 fokra programozva, a sütőbe tesszük. Szintén jó megoldás, ha az edényt lefedjük, és száraz dunsztba tesszük, azaz pokrócba, paplanba bugyoláljuk. Meleg nyári napokon még erre sincs szükség, az ablakpárkányon, erkélyen is kitűnő helye  lesz. 5-6 óra után már kissé sűrűsödnie kell a tejnek, és ha belekóstolunk, éreznünk kell a savanykás ízt. Ha 18-20 óra után sem sűrűsödik be és savanyodik, akkor vagy a tej vagy a joghurt nem élő – de legalább tudni fogjuk, milyet nem szabad a jövőben vásárolni. Ha elkészült a joghurt, akkor 3-4 napig hűtőben tárolhatjuk. Ez idő alatt még tovább érik. Természetesen ez a joghurt használható oltóanyagnak is a következő adag házi joghurt elkészítéséhez. Ha szeretnék kicsit ínyencebb változatot készíteni, akkor a tejhez adhatunk tejszínt.

Mi a reakciód?

Macerás Macerás
0
Macerás
Ötletes Ötletes
0
Ötletes
Nyami Nyami
0
Nyami
Mestermű Mestermű
0
Mestermű
Fúj Fúj
0
Fúj
Könnyű! Könnyű!
0
Könnyű!
Imádom! Imádom!
0
Imádom!
Finom Finom
0
Finom
Guszta Guszta
0
Guszta
Hűha Hűha
0
Hűha

Belépés

Don't have an account?
Regisztráció

Elfelejtett jelszó?

Back to
Belépés

Regisztráció

Captcha!
Back to
Belépés
Choose A Format
Cikk
Hosszú cikkekhez vagy receptekhez
Lista
Receptgyűjteményekhez vagy a recept elkészítésének lépései
Videó
Youtube vagy Vimeo videó beágyazása
Recept képpel
Receptek kevés információval
Inline
Inline